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Évaluer les répercussions des réponses à la COVID-19 sur l’économie politique des systèmes alimentaires en Afrique (COVID-19 et SAA)

La réponse du Centre de recherches pour le développement international à la crise de la COVID-19 comprend une réponse rapide à la crise de sécurité alimentaire et nutritionnelle associée à cette pandémie. Ce mécanisme de réponse soutient la création de nouvelles activités à court terme qui complètent les projets existants. Les objectifs consistent à documenter les répercussions de la pandémie (et les mesures de contrôle) sur les systèmes alimentaires locaux et la sécurité alimentaire, à documenter les réponses planifiées et spontanées à la crise émergente, et à renforcer les réponses à la crise actuelle. Le mécanisme de réponse rapide soutient également l’élaboration de nouveaux projets qui documentent et analysent l’efficacité de ces réponses. Cela aidera les pays à revenu faible ou intermédiaire à répondre plus efficacement aux vagues ultérieures de l’épidémie et à d’éventuels chocs futurs.

Ce projet vise à mettre en œuvre une recherche orientée vers l’action et portant sur les effets qu’ont les interventions liées à la COVID-19 sur le fonctionnement et la structure des systèmes alimentaires en Tanzanie, au Ghana et en Afrique du Sud. Ces trois pays représentent un éventail d’économies, de systèmes alimentaires et de réponses à la COVID-19 différents. L’équipe de recherche recueillera et analysera des renseignements sur les systèmes alimentaires formels et informels en utilisant une approche mixte. En cartographiant les flux alimentaires, en interrogeant des informateurs clés, en effectuant des recherches ethnographiques sur le terrain et en ligne, et en recueillant des notes vocales et du matériel vidéo, le projet permettra de comprendre en temps réel les effets directs des réponses réglementaires sur les systèmes de production, les chaînes de valeur et les marchés formels et informels en se concentrant sur les femmes et les acteurs marginalisés. Les résultats seront formatés et diffusés à des fins d’établissement de politiques, de sensibilisation et pédagogiques.

No projet
109580
État du projet
Terminé
Date de fin
Durée
12 months
Agent(e) responsable du crdi
Annie Wesley
Financement total
CA$ 725,600.00
Emplacement
Ghana
Afrique du Sud
Tanzanie
Programmes
Systèmes alimentaires résilients au climat
Systèmes alimentaires résilients au climat
Agriculture et sécurité alimentaire
Pays de l’institution
South Africa
Chargé(e) de projet
Ruth Hall
Institution
University of the Western Cape

Résultats

Towards a more resilient agri-food system in Ghana post COVID-19

Towards a more resilient agri-food system in Ghana post COVID-19

Brief

The policy brief provides an overview of how pre-COVID-19 stresses in the agri-food system in Ghana have interacted with pandemic fallout. In focusing on production and large-scale agriculture, the state has once again ignored women’s s major role in the informal food system, and fails to address challenges they face. This inhibits their prospects of economic recovery. Although Ghana has survived the pandemic without experiencing a national food shortage, traders, distributors and farmers have struggled to ensure a continuous supply of food to the country’s markets. Production is only one element; just as important are food storage and market access.

Auteur ou autrice(s) : Darkwah, Akosua

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Building back better after Covid-19 : why South Africa needs an equitable food system for small-scale farmers and fishers, street traders and consumers – and how to build it

Building back better after Covid-19 : why South Africa needs an equitable food system for small-scale farmers and fishers, street traders and consumers – and how to build it

Brief

The research focuses on fresh produce in Gauteng and KwaZulu-Natal and fish in the Western Cape. A key effect of government regulatory response was to protect and insulate commercial farming and corporate-owned businesses. Vast sections of the informal sector were closed under the restrictions imposed by the government, reinforcing inequalities within the food system. Women were most marginalised. Artisanal fishers and small-scale traders were unable to sustain their operations. “Small-scale” includes 80,000 small-scale fishers and fish processors; and 750,000 street traders. The policy brief reports on findings from research investigating the impacts of Covid-19 regulations and mitigation measures in South Africa’s food system

Auteur ou autrice(s) : Hall, Ruth, Wegerif, Marc

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Impacts of COVID-19 responses on the political economy of African food systems

Impacts of COVID-19 responses on the political economy of African food systems

Report

Ghana, South Africa and Tanzania are the focus of this study which covers a spectrum of different economies, food systems and Covid-19 responses. Regulatory impacts and mitigation interventions are analyzed. Local supply chains were found to be more resilient, and longer supply chains more vulnerable to lost markets and incomes. The closure of borders and interruption of cross-border trade aggravated these effects. Dispersed rather than concentrated spaces for trade provided more resilient options, suggesting that formalisation and congregation of food trade in cities may have anti-poor outcomes. The report points to special measures for vulnerable livelihoods and interventions to bridge disrupted market connections.

Auteur ou autrice(s) : Hall, Ruth

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